Päivitetty 27.11.2010

 

Osallistu Virtuaali-Karjalan rakentamiseen vanhoilla valokuvilla!        

         

Virtuaali-Karjala on Internetissä oleva sivusto, johon tallennetaan vanhoja valokuvia luovutetusta Karjalasta. Sieltä löytyvät kuvien lisäksi kaikkien luovutetun Karjalan pitäjien, kauppaloiden ja kaupunkien kartat sekä kirjalliset esittelytekstit. Virtuaali-Karjalan idea on, että vanhoista kuvista muodostuu luovutettua Karjalaa koskeva sähköinen kuva-arkisto. Tällä hetkellä kuvat tulevat erillisille pitäjäkohtaisilla sivuille, mutta myöhemmin kuvista on tarkoitus tehdä tietokanta, jolloin esitettävien kuvien määrää voidaan huomattavasti kasvattaa.  Internet-sivuilta tulevat sukupolvet voivat katsella, minkälaista elämä oli luovutetussa Karjalassa.

 

Vaikka vanhoja valokuvia on kerätty Virtuaali-Karjalan sivuille jo jonkin aikaa ei sivusto vielä suinkaan ole valmis. Kuvia tarvitaan vielä paljon lisää. Jotta saataisiin aikaiseksi edustava kuvakokoelma yksittäisestä pitäjästä, pitäisi kuvia olla käytettävissä useita kymmeniä ellei jopa satoja tai jopa tuhansia kappaleita. Pääsääntöisesti kaikista pitäjistä, kauppaloista ja kaupungeista tarvitaan lisää kuvia.

 

Nyt toivonkin, että osallistutte karjalaisen kulttuuriperinnön keräämiseen ja ylläpitämiseen lähettämällä vanhoja, luovutetussa Karjalassa otettuja valokuvia allekirjoittaneelle tallennettavaksi Virtuaali-Karjalan sivuille.

Kuvat käsitellään nykyaikaisella tavalla eli kopioidaan tietokoneen muistiin, Virtuaali-Karjala- arkistoon. Kuvat eivät vahingoitu mitenkään tässä käsittelyssä. Kopioinnin jälkeen kuvat palautetaan lähettäjälleen. Kuvia ei tarvitse edes irrottaa kansioista, sillä kopiointi eli skannaaminen onnistuu myös suoraan kansioista. Kuvat voi lähettää myös sähköisessä muodossa, katso ao. ohje.

 

Kuviin pitäisi liittää mahdollisimman paljon tietoa esimerkiksi siitä, missä ja milloin kuva on otettu, ketä tai mitä kuvassa on ja myös tieto siitä, kuka kuvan on ottanut. Mitä enemmän tietoa, sitä arvokkaampi kuva on. Sopivia kuvia ovat maisemaa, rakennuksia, julkisia paikkoja, pihapiiriä, työtä, tapahtumaa ja henkilöitä esittävät kuvat. Yleisesti ottaen kaikenlaiset kuvat ovat sopivia, kunhan niitä koskevat tiedot ovat mukana. Minimissään riittää tieto missä pitäjässä kuva on otettu.

Valokopiot suoraan kuvasta tai jonkun kirjan kuvasta ei kuitenkaan käy tähän tarkoitukseen.

 

Kuvia käytetään ensisijaisesti luovutettukarjala.fi-sivustolla, mutta kuvien käyttäminen myös muuhun käyttöön on myös mahdollista (esim. pitäjä- ja kyläkirjat). Kuvia ei käytetä kaupalliseen toimintaan ilman kuvan omistajan lupaa (Esim. jonkun kustantajan Karjala-kirjasarja).

 

Internet-sivustolle ei kuitenkaan käytännön syistä voida sijoittaa kaikkia kuvia. Ne kuvat jotka eivät mahdu Internet-sivustolle sijoitetaan sähköiseen Virtuaali-Karjala kuva-arkistoon joka sijoitetaan myöhemmin vielä määrittelemättömään museoon tms. missä tutkijat tulevaisuudessa voivat kuvien kautta tutkia luovutetun Karjalan historiaa.

 

Kuvien lähettäminen sähköpostilla.

Kuvia voi skannata myös itse ja lähettää ne sähköpostilla. Itse skannatut kuvat olisi hyvä olla skannattu resoluutiolla 300 dpi ja suositeltava tiedostomuoto on tif, mutta muutkin resoluutiot ja tiedostomuodot käyvät.

Virtuaali-Karjala on osa laajempaa www.luovutettukarjala.fi nimistä Internet-sivustoa. Luovutettua Karjalaa käsittelevät Internet-sivut ovat olleet olemassa jo yli kymmenen vuoden ja niillä on vieraillut jo yli miljoona vierailijaa.

 

Internet-sivujen toteutus tapahtuu täysin harrasteena.

 

Internet-sivuston osoite on http://www.luovutettukarjala.fi

 

Omatoiminen vanhojen valokuvien lisääminen on mahdollista sivuston osioon Mummon ja ukon valokuvat Karjalasta-osioon.

 

Tiedustelut ja kuvien lähetys:

Seppo Rapo

Lumivaarantie 5

65370 Vaasa

 

Puh: 040 520 5000

Sähköposti:seppo.rapo(mikumauku)luovutettukarjala.fi

 

Paluu tiedotevalikkoon

Paluu päävalikkoon